Monday, August 07, 2006

Én uke i Shanghai

Ja, da har jeg vært en uke i denne smått fantastiske byen :) Føles som jeg har vært her i minst en måned, med tanke på alt man opplever. Førsteinntrykket er hvertfall meget godt på de fleste områder, selv om jeg kanskje vil anbefale å komme hit når temperaturen er litt lavere. 32-38 grader er litt for mye i en storby. På morgentimene i dag var det ikke mer enn 29 grader, og det føltes meget svalt :)




Så, hva har man gjort den første uken her? Vel, vi har innrullert oss på skolen, og startet språkkurset. Det kjøres eksternt fra studiene, men er smart å ha med seg før man starter språkfagene som inngår i studiet. Allerede etter 2 dager har vi lært noen viktige strofer når det kommer til å bestille mat på restaurant, samt prate til taxi-sjåfører. Det er svært sjelden servitriser kan engelsk, og drosjesjåfører kan det hvertfall ikke.

Selve språket kinesisk er noe helt annet enn å lære engelsk og fransk, siden man her ikke kan pugge gloser. ALT ligger i uttalelsen. I alle ordene kan vokalene uttales på 4 forskjellige måter, og hver forskjellige måte betyr forskjellige ting. "Ma" kan bety både mor og hest... Men tross dette er det spennende, og ganske morsomt å prate :) Er nok bare å pugge uttalelser, og prøve det på den vanlige kineser=) Vi slipper heldigvis å lære å skrive kinesiske tegn (tror jeg...), og bruker derfor vanlige bokstaver. Kurset kan gi oss et språkstipend på 15.000 fra Lånekassen om vi står, noe som er litt av en gulerot;)

Ellers blir jeg mer og mer fasinert over hvor fort byen vokser. Det bygges altså overalt, noe bildet over også viser. Det er tatt fra leiligheten til noen klassekamerater, og viser hvor det bygges 3 høyblokker bare i et så lite område. Er nok arbeidskraft å ta av, så kineserene jobber på anleggsområder hele døgnet.




Har også begynt å gå opp for meg hvor billig det er her. Etter å uttallige ganger ha bestilt aaaalt for mye mat på restauranter, kan jeg nå innfinne meg med at mat ER billig her. Det er vanskelig å tro at man kan bli mett for 16 kr, mens det egentlig er nok til 3. Eller at man får en stor nuddelsuppe med kjøtt og grønnsaker til 3 kr. Når det er sagt, kan man veldig lett spise dyrt også. I sentrum, og spesielt turistområdene, kan prisene øke noe.

I formiddag dro vi en tur inn til Nan Jing Lu, en laaang handlegate midt i sentrum. Her kan den rike menge seg i Gucci, Ferrari, Versace, Prada, Marriots osv osv., mens vi ikke fullt så rike kan få andre moteklær langt rimeligere enn i Norge. Vi fant også en Jack&Jones og Vero Moda, men her var det stort sett samme klær som i Norge, og ikke langt fra samme prisene heller. Butikker man har to av i Bodø trenger man ikke shoppe i i Shanghai :p

Kineserene er ellers veldig opptatt av mobiltelefoner og duppedingser. Selv om de fleste er svært lavtlønte, finnes det uttallige merker av mobiltelefoner og mp3-spillere. Et bygg ved skolen har 3 etager med KUN elektronikk. I første etage finner man mest merkevarer, med egne boder for Asus, Sony, Fujitsu, Panasonic osv., mens de 2 neste etagene består mest av hva vi ofte kaller dritt :p Man kan få mange billige minnekort, usb-stikker og slikt, men når det kommer til mp3-spillere og mobiltelefoner, tror jeg det er langt mellom godbitene. De er eksperter på å piratkopiere ting her, så det florerer av falske mobiltelefoner, Ipod'er osv. DVD og cd'er selges nesten KUN piratkopiert. Rundt omkring står det folk med kasser med dvd'er til 4-5 kr stk. Alle filmer som går på kino får man i rimelig dårlig kvalitet (filmet på kinoen), mens de som er kommet ut på dvd har så og si samme kvalitet som originalene. Serie-sesonger kommer til og med i proffe hardcover, og vanlige filmer har printede papircover. Rimelig fantastisk å se hvilket arbeid som ligger i det, og hvor stor industrien egentlig er.




I går var vi på fotballkamp mellom Shanghai Shenua og Atletico Madrid. Det er en fotballcup i byen med Manchester City, Shenua, Atletico og et japansk lag (tror jeg). Stemningen var så som så, med kinesere som jublet uansett hvem som scoret og hadde sjanser :p Mest fantastisk var vel livet rundt stadion før og etter kamp. Det var ikke så allverdens med tilskuere, men utenfor var det fullt av folk som solgte mat (tror alle som eide en grill stod utenfor og grillet et eller annet), kikkerter, blinketing og juggel. Billettene måtte vi også kjøpe av folk som sprang langs gatene. Som 9 vestlige folk i Shanghai-drakter (det måtte vi selvsagt investere i), var vi rimelig populære å selge til. Kampen endte 3-0 til Atletico, og bar ellers ikke på den helt store spenningen.

Jeg bor ennå på hotellet, men skal starte leilighetsjakten i morgen. Vi skal flytte inn 4 stk (1 par, meg og en til), og tenker på å skaffe en leilighet med 4 soverom, slik at vi får et gjesterom. Leilighetene er meget billige å leie her, siden det som er billig for oss, kan være 5-6 månedslønner for en kineser. Vi håper derfor på å skaffe oss et romslig krypinn meg god standard. Får se hvor det går :) Har pratet med en australier som prater kinesisk om han kan være tolk for oss, siden man stort sett blir lurt om man ikke kan forhandle med huseierene. De er nok ikke sen med å lukte penger når det kommer til hvite folk :o)

Det var alt jeg kom på for denne gang:) Kommer aldri på alt som er interessant å skrive, men tar det etterhvert om det dukker opp. Håper dere som er hjemme har det bra, og jeg gleder meg til noen vil komme på besøk ;D

Tjo og hei og hopp fra Jørgen

1 comment:

Anonymous said...

Æ e IKKE NERD!;p D vet du Jürg!;p
Æ bare kikka 0:)